3D van prehistorie tot middeleeuwen

Een nieuwe 3D in openluchtmuseum ‘Archeon’ in Alphen a/d Rijn. Een historisch getinte urban shoot met houten pijlen zonder richtmiddelen op je boog. Daar moest ik bij zijn.

De schutters werden opgevangen in de verwarmde Romeinse herberg. Ja, ja, die Romeinen toch…
Deze luxe zijn wij 3D-schutters zeker niet gewend.
Maar, dat duurde maar eventjes, al na 3 minuten gewenning wentelde ik mijn baard reeds in het schuim van een latte machiato (ook Romeins?)
De uitleg liet even op zich wachten en was even kort als de wedstrijd, die maar 25 doelen ‘lang’ was. In tegenstelling tot de meeste 3D’s waren er hier overwegend doelen op korte afstand (15 tot 30 meter). Ook speciale doelen zoals een inloopdoel, een spreiddoel en een vogel op een paal waren aanwezig.

wipschieten
Schieten op de vogel.

De doelen waren over het hele terrein verspreid, zodat je je op het ene moment in de prehistorie waande en op een ander moment Romein of middeleeuwer kon voelen. En ik voelde mij overal gewoon Viking. En overal was de herberg dichtbij.
Heel het Archeon lag onder de sneeuw; een plaatje, zeker wanneer er historisch verantwoord geklede schutters doorheen liepen.

schutter

De beer op 30 meter, 1e Kill

Door de korte lengte en de korte loopafstanden waren we al heel vroeg klaar met de wedstrijd. Nu was het wachten op de schutters die meer pauze hadden genomen en op de uitslag. Dan maar aan de overheerlijke Romeinse garnisoenssoep van de Archeoncatering.

En dan eindelijk de uitslag.
Om de hoeveelheid prijzen te beperken en omdat iedereen met houten pijlen schoot had men besloten om alle boogklasses (HB, LB, BHR, en BB) op een hoop te gooien. Voor de einduitslag heren betekende dat er 2 BHT-ers en 1 longbower met de, overigens fraaie, prijzen gingen strijken.
Ik ben als 13e geëindigd (van de 93)

prijsuitrijking

De prijsuitreiking met de mooie beeldjes.

Eindbeoordeling: een leuke 3D, kortere afstanden, makkelijk begaanbaar, en een goede herberg. En ook korte afstanden oefenen is voor mij dus zeker nog de moeite waard. Volgend jaar op tijd inschrijven, deze 3D zal vrijwel zeker weer vlug vol lopen.

erik

Schieten op een bever(?) vanuit een vroegmiddeleeuwse boerderij

Mijn volgende wordt de nieuwe 3D van Ans en Ton Graafmans op 6 maart in Oosterhout.

Eric van Dijk

Dit vindt je misschien interessant....

Reacties gesloten.