Clout Lindschoten 2009

cloutDe Dalai Lama adviseert om minstens 1 keer per jaar iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Dat werd voor mij dit jaar de “clout”. Het woord stamt niet af van wolk maar van het oerhollandse woord kluit. De clout werd in oorlogen gebruikt om de vijand op grote afstand al te ontmoedigen.

In Engeland schieten de heren op een afstand van 180 yard (164.6m) en de jeugd, de dames en de veteranen op 120 yard (109.7m).
Dit 2e is nog goed te doen maar probeer de 165 meter maar eens. En met materiaal wat eigenlijk niet geschikt is voor deze afstand. Mijn longbow + standaard pijlen zouden prima geschikt zijn voor de 120 yard. Maar wind tegen kwam ik nog niet eens in de buurt van de 180-yard clout (een schuinstaande ronde schijf van ± 80 cm. Na 3 pijlen geschoten te hebben wissel je van plaats met de 2e groep, waarna, na het puntentellen, er weer 3 pijlen geschoten worden (in de andere richting). Na een paar rondes mijn schiettechniek, hoek en boogkeuze (mijn bamboe jachtboog) verbeterd te hebben kwam ik gelukkig wel in bereik van de wind mee clout, zodat ik uiteindelijk toch nog wat punten wist te verzamelen. Zo loop je stiekem totaal toch nog een aardige afstand. De wedstrijd gaat in 2 rondes gescheiden door een pauze. Er is elke ronde een rondewinnaar in elke catagorie en een eindwinnaar over 2 rondes, Marja was er ook en werd (1e) rondewinnaar op 120 yard)
Ik mocht ook een keer langere, lichtere pijlen lenen om te proberen. Nu haalde ik de wind-tegen-clout wel. Dat wordt volgend jaar dus speciale pijlen maken.

Eric

Dit vindt je misschien interessant....

Reacties zijn gesloten.