Amazones tonen strijdbaarheid in Schijndel

amazonesSCHIJNDEL – Meer dan vijftig ‘Amazones’ kwamen zaterdagmiddag naar sporthal Dioscuren in Schijndel voor hun nieuwjaarsbijeenkomst. Het zijn jonge vrouwen met borstkanker die elkaar als lotgenoten hebben gevonden. 

Uit het hele land kwamen zij naar Schijndel. Om elkaar een gezond en gelukkig nieuwjaar te wensen, maar ook om een clinic handboogschieten te volgen bij de Koninklijke Handboogvereniging Amicitia. Voorzitter Wim van Uden vertelt dat zijn vereniging dat wel vaker doet. “Wij leggen eerst de schiettechniek uit en daarna is er een oefenronde. Ik merk dat deze vrouwen ontzettend enthousiast zijn. Ze hebben een drive: Dat willen we ook wel eens meemaken!” Van Uden kent het historische verhaal van de strijdbare Amazones die vroeger hun borst af lieten zetten om zo beter ten strijde te kunnen trekken. Deze vrouwen hebben dat natuurlijk niet vrijwillig ondergaan, maar strijdbaar zijn ze ook. “Zo’n verhaal maakt deze bijeenkomst wel heel speciaal.”

Intussen vormt zich een rij van vrouwen die wachten op schietinstructie. Sommigen van hen dragen hoofddoekjes en petjes om hun haaruitval vanwege de chemokuur te verbergen. Anderen zijn weer een stadium verder en hebben kortgeknipte kopjes. Maar allemaal lijken ze het erg naar hun zin te hebben. In de rij van wachtende vrouwen staat Veronika uit Huizen. Ze loopt wat onwennig rond. “Ik ken hier maar een paar vrouwen”, vertelt ze. Kort nadat bij haar kanker werd ontdekt, had ze geen behoefte aan lotgenotencontacten. “Te druk met de behandeling”, legt zij uit. Inmiddels is de behandeling achter de rug en heeft ze die behoefte wel degelijk. “Ik hoop nu wel op wat nieuwe contacten.” Ze geeft toe dat ze even getwijfeld heeft of het boogschieten zou lukken. Nog niet zo lang geleden onderging ze een operatie en die sport vraagt nogal wat kracht van haar arm. “Maar ’t ging goed” , vertelt ze enthousiast. “De tweede oefenronde was zelfs een schot in de roos.”

Overal in de zaal begroeten de vrouwen elkaar hartelijk. De sfeer is gezellig en ontspannen. Wie beter kijkt, ziet dat er een tafel is met informatie over de Amazones. Er liggen speciale badpakken voor na een borstamputatie en kleurige sjaaltjes en petten om haaruitval te camoufleren. Die tafel trekt weinig bezoekers. De tafel met hapjes is aantrekkelijker. En de wedstrijd boogschieten staat nog op het programma. Veronika sluit nog eens aan in de rij. “Nog snel één keer oefenen voordat de wedstrijd begint.” Het ziet er heel deskundig uit als ze de boog spant. “Negen punten gescoord”, zegt zij tevreden als ze terugkomt. Wat haar betreft kan de wedstrijd beginnen.

Amazones ontmoeten elkaar via de website www.de-amazones.nl, voor en door jonge vrouwen met borstkanker. De website heeft maandelijks vier miljoen hits en zo’n vijfduizend unieke bezoekers.

Bron: www.brabantsdagblad.nl/door Ellie van Meurs. Maandag 19 januari 2009. Foto: Clemens Le Blanc

Dit vindt je misschien interessant....

Reacties gesloten.