‘Ons Genoegen in Oranje’ heeft vrouwelijke koning

In de serie ‘De Club’ krijgen clubs en verenigingen uit Eindhoven de kans zichzelf in de schijnwerpers te zetten. Deze week deel 10:

Handboogvereniging OGIO EINDHOVEN – Het gaat handboogsportvereniging OGIO, dat staat voor ‘Ons Genoegen In Oranje’, voor de wind. Nadat de club, die op 1 mei 1864 werd opgericht, in 2003, de nieuwe accommodatie aan de Amazonelaan 4 in Eindhoven in gebruik nam, verdubbelde het ledental. Ook de schietprestaties van de leden laten zicht niet onbetuigd. Er worden op de diverse wedstrijden binnen de Nederlandse Handboog Bond (NHB) goede resultaten geboekt. Een opvallend aspect is echter dat de vereniging – als een van de weinige in ons land – over een vrouwelijke koning beschikt. De bijna 32 jarige Jolanda de Meijer, die slechts twee jaar deze tak van sport beoefent, behaalde in mei 2005 tijdens het koningsschieten de hoogste score van OGIO en mag zich als zodanig een jaar lang ‘koning’ noemen. “Natuurlijk ga ik proberen, ook in de twee volgende jaren deze titel te behalen zodat ik ‘keizer’ wordt. In ons land, is er slechts één vrouw die dat gepresteerd heeft”, lacht zij. 

Van links naar rechts: Guilhermo Barten, compound prins senioren, Twan van der Kruijs, compound koning senioren, Jolanda de Meijer, recurve koning senioren en Marc Hendrikx, recurve jeugd prins. Niet op de foto Edward van Mourik, compound jeugd prins.

 “Toen onze vereniging werd opgericht is als een hommage aan Koning Willem lIl voor de naam ‘Ons Vergenoegen In Oranje’ gekozen”, weet lid Sarina van Dalen. “Hij had een voorliefde voor de handboogsport. Later is het woord ‘vergenoegen’ veranderd in ‘genoegen’. Vandaar de keuze voor de naam OGIO.” 

Het 141 jarige OGIO werd indertijd in het dorpje Stratum, het latere Eindhovense stadsdeel, opgericht. Nadat er oorspronkelijk op diverse plaatsen in de stad van verschillende accommodaties gebruik was gemaakt, werd in 2003 de nieuwe locatie aan de Amazonenlaan in gebruik genomen. In deze prachtige accommodatie ‘Aan de Meet’ genaamd en een van de mooiste van Brabant, kan zowel overdekt als buiten worden geschoten op afstanden tot negentig meter. Daarnaast herbergt het verenigingsgebouw een clubhuis met alle moderne voorzieningen. Er kan dan ook worden gesteld dat ondanks dat OGIO een oude club is, ze allerminst verouderd is. De belangrijkste doelstelling is echter ervoor te zorgen dat de leden hun tak van sport onder de meeste ideale omstandigheden kunnen beoefenen. “Daartoe bieden wij iedereen de mogelijkheid”, vervolgt secretaris Linian de Bruin. “Op de donderdagavond tussen 19.30 en 22.00 uur en op zondagmorgen van 9.30 tot 14.00 uur zijn er de diverse trainingen. Daarnaast kan er ook op andere tijden individueel worden geschoten.” “Belangstellenden hoeven niet meteen duur materiaal aan te schaffen,” zegt koning Jolanda de Meijer. “De club heeft daarvoor pijlen, bogen en hulpmiddelen ter beschikking en bovendien worden ze in de gelegenheid gesteld om aan een kennismakingscursus deel te nemen. Nieuwelingen beginnen niet direct op zeventig meter, maar op tien meter en schieten onder leiding van een trainer. Al snel kan men daarna op de wedstrijdafstanden van achttien of vijfentwintig meter gaan schieten. Boogschieten leer je stap voor stap, pijl voor pijl.” OGIO heeft echter aanmerkelijk meer te bieden. Leden zijn automatisch bij de NHB aangesloten en hebben het recht om deel te nemen aan officiële handboogwedstrijden in Nederland en daarbuiten. Bovendien kan er worden deelgenomen aan competitiewedstrijden met de overige veertien regionale verenigingen. Ook verzorgt de club voor reünies of bedrijven schietevenementen eventueel aangevuld met catering en gezellige activiteiten. 

Kortom OGIO is een bloeiende vereniging met 75 leden die voor iedereen vanaf tien jaar alles te bieden heeft voor de beoefening van de handboogsport en wat ermee te maken heeft.

Meer informatie is te vinden op de website van de vereniging: www.ogio.nl.

Bron: Groot Eindhoven Stad d.d. 23 november 2005

Dit vindt je misschien interessant....

Reacties gesloten.